Test alergiczny pokarmowy i wziewny

Urządzenie biorezonansowe Bicom marki Regumed daje możliwość wykonania bardzo dokładnego testu, którego wynik w porównaniu do testu z krwi lub skórnych pokrywa się  w ponad 80%. Każda osoba poddająca się testowi otrzymuje wydruk wskazujący wszystkie alergeny będące powodem alergii.

 

Badania biorezonansem na alergię i nietolerancję pokarmową  są bezpieczną, bezbolesną i bezinwazyjną metodą, dzięki której wynik otrzymujemy od razu po badaniu. Testy można wykonywać przez cały rok bez względu na intensywność pylenia danego alergenu. 

Odczulanie zaczynamy od alergenów centralnych takich jak:białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy alergen powinien być odczuwamy trzy razy, a przerwy pomiędzy odczulaniem powinny być wynosić minimum 2 dni i nie więcej niż 14 dni. Optymalnie jest wykonywanie odczulania co 7 dni. Po odczuleniu alergenów centralnych odporność organizmu jest znacznie większa i często pozostałe alergeny nie reagują już z organizmem.

Terapia biorezenansowa przy pomocy urządzenia Bicom polega na wygaszaniu alergenu, a jego celem jest znaczne zmniejszenie lub całkowite usunięcie czynników zaburzających funkcjonowanie układu odpornościowego.

Terapie są bezbolesne, trwają ok 30- 45 minut, mogą być wykonywane u dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Gabinet Masażu i Terapii Naturalnych – Naturalnie Na Zdrowie dysponuje próbkami ok 400 alergenów (pokarmowych, wziewnych i kontaktowych) w tym także pyłków i grzybów.  Warto na testy zabrać próbkę kurzu domowego, sierść zwierząt jeżeli takie są w domu. 

Najczęstsze alergeny:

POKARMOWE

  • białko mleka krowiego
  • laktoza
  • pszenica, gluten, zboża
  • białko i żółtko jaja kurzego
  • stymulanty – kakao, kawa, cukier
  • orzechy
  • owoce
  • candida

WZIEWNE

  • roztocza kurzu domowego
  • pierze kacze i gęsie
  • pyłki roślin
  • sierści i naskórki zwierząt
  • pleśnie ( Aspergillus, Penicillum, Mucor, Fusarium, Alternaria, Cladosporium)

KONTAKTOWE

  • nikiel
  • jad owadów
  • barwniki
  • lateks
  • formaldehyd

WAŻNE INFORMACJE  DOTYCZĄCE ODCZULANIA:   

  • Odczulanie rozpoczynamy od alergenów centralnych: białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy z alergenów powinien być odczulany 3 razy.  Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak dwa dni oraz większe niż siedem dni.

  • Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń – “wyciszają” się same. 

  • Niektóre z alergenów są na tyle silne i trudno unikać z nimi kontaktu, że odczulane są również podczas trzech wizyt i są to: candida, roztocze kurzu domowego, metale  takie jak: chrom, nikiel, kobalt.

  • Podczas terapii odczulania powinniśmy  rozpocząć ścisłą dwutygodniową dietę na odczulany alergen. 

  • Nie można poddać się odczulaniu i terapii na inne schorzenie tego samego dnia,
    W ciągu całej doby, po odczulaniu lub terapii należy wypić od 1,5 do 2 litrów wody mineralnej. Nie powinno się w tym okresie pić kawy, mocnej herbaty, napojów alkoholowych, palić papierosów.

Stosowana od wielu lat metoda odczulania za pomocą aparatu BICOM® okazała się skuteczna w likwidacji następujących alergii: wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe, alergie wziewne, astma oskrzelowa, katar sienny, atopowe zapalenie skóry, alergie na jady owadów, pokrzywki, grzybice jelit.

   
  Test alergie pokarmowe
  Imię i nazwisko Piotr Kowalski
  Data wykonania testu 2.07.2022
  Urządzenie Bicom Regumed
   
 Alergen 
1FA 1 AppleFA 1 Jabłko
2FA 2 ApricotFA 2 Morela
3FA 3 BananaFA 3 Banan
4FA 4 BeefFA 4 Wołowina
5FA 5 BlackcurrantFA 5 Czarna porzeczka
6FA 6 ButterFA 6 Masło
7FA 7 CarrotFA 7 Marchewka
8FA 8 CauliflowerFA 8 Kalafior
9FA 9 CeleryFA 9 Seler
10FA 10 Cheese, Cow’sFA 10 Ser, Krowie
11FA 11 ChickenFA 11 Kurczak
12FA 12 CodFA 12 Dorsz
13FA 13 Courgette/ZucchiniFA 13 Cukinia/Cukinia
14FA 14 CucumberFA 14 Ogórek
15FA 15 EggFA 15 Jajko
16FA 16 GarlicFA 16 Czosnek
17FA 17 GrapeFA 17 Winogrona
18FA 18 HamFA 18 Szynka
19FA 19 HazelnutFA 19 Orzech laskowy
20FA 20 HoneyFA 20 Miód
21FA 21 Kiwi FruitFA 21 Owoc Kiwi
22FA 22 LambFA 22 Baranina
23FA 23 LemonFA 23 Cytryna
24FA 24 LettuceFA 24 Sałata
25FA 25 LoganberryFA 25 Jeżyny
26FA 26 MarrowFA 26 Kabaczek
27FA 27 Milk, Cow’sFA 27 Mleko krowie
28FA 28 MintFA 28 Mięta
29FA 29 Mixed Sweets/ Mixed CandiesFA 29 Słodycze mieszane / Cukierki mieszane
30FA 30 MushroomFA 30 Grzyby
31FA 31 OnionFA 31 Cebula
32FA 32 OrangeFA 32 Pomarańczowa
33FA 33 ParsleyFA 33 Pietruszka
34FA 34 ParsnipFA 34 Pasternak
35FA 35 PeaFA 35 Groch
36FA 36 PeachFA 36 Brzoskwinia
37FA 37 PeanutFA 37 Orzechy
38FA 38 PearFA 38 Gruszka
39FA 39 Peppers/ Bell PeppersFA 39 Papryka / Papryka
40FA 40 PineappleFA 40 Ananas
41FA 41 PlaiceFA 41 Flądra
42FA 42 PlumFA 42 Śliwka
43FA 43 PorkFA 43 Wieprzowina
44FA 44 PotatoFA 44 Ziemniak
45FA 45 PrawnsFA 45 Krewetki
46FA 46 Pumpkin SeedFA 46 Pestki dyni
47FA 47 RhubarbFA 47 Rabarbar
48FA 48 Sesame SeedsFA 48 Sezam
49FA 49 SpinachFA 49 Szpinak
50FA 50 StrawberryFA 50 Truskawka
51FA 51 Sunflower SeedsFA 51 Nasiona słonecznika
52FA 52 TomatoFA 52 Pomidor
53FA 53 TunaFA 53 Tuńczyk
54FA 54 TurkeyFA 54 Indyk
55FA 55 WatercressFA 55 Rukiew wodna
56FA 56 One vial containing 78 mixed foods and food additives: almonds, apple, apricot, baking powder, banana, Barleycup, beef, blackcurrant, Brazil nut, bread (white), butter, carob, cashew, cauliflower, cheese. chicken, chocolate, coconut, coffee (instant), corn, egg (raw in shell), flour (white), wheat, ginger, gooseberry, grapes, ham, honey, ice cream (vanilla), lemon, lentils, malt, margarine (mixed), marrow, milk, mushroom, oil (vegetable), onion, orange, pea, peach, peanut, pear, pineapple, plum, potato, raspberry, salmon, soya flour, sugar (beet), sultanas, saccharin, tomato, turkey, vinegar, yeast (bakers and brewers), E102, E104, E110, E123, E127, E142, E223. E330, E500, E621, artificial colours(mixed), sweets (mixed), nuts (mixed), kiwi fruit, loganberry, sugar (icing), coal tarFA 56 Jedna fiolka zawierająca 78 mieszanych produktów spożywczych i dodatków do żywności: migdały, jabłko, morela, proszek do pieczenia, banan, filiżanka jęczmienia, wołowina, czarna porzeczka, orzech brazylijski, chleb (biały), masło, chleb świętojański, orzechy nerkowca, kalafior, ser. kurczak, czekolada, kokos, kawa (instant), kukurydza, jajko (surowe w skorupkach), mąka (biała), pszenica, imbir, agrest, winogrona, szynka, miód, lody (waniliowe), cytryna, soczewica, słód, margaryna (mieszane), szpik, mleko, grzyby, olej (warzywny), cebula, pomarańcza, groch, brzoskwinia, orzeszki ziemne, gruszka, ananas, śliwka, ziemniak, malina, łosoś, mąka sojowa, cukier (burak), sułtanki, sacharyna, pomidor , indyk, ocet, drożdże (piekarze i piwowarzy), E102, E104, E110, E123, E127, E142, E223. E330, E500, E621, sztuczne barwniki (mieszane), słodycze (mieszane), orzechy (mieszane), kiwi, jeżyna, cukier (puder), smoła węglowa
57FB 57 AlmondsFB 57 Migdały
58FB 58 Baking powderFB 58 Proszek do pieczenia
59FB 59 Barley: pearl barleyFB 59 Jęczmień: jęczmień perłowy
60FB 60 BeetrootFB 60 Burak
61FB 61 Blackberry: wildFB 61 Jeżyna: dzika
62FB 62 Brazil nutFB 62 Orzech brazylijski
63FB 63 Broad BeansFB 63 Bób
64FB 64 Brussel SproutFB 64 Brukselka
65FB 65 BuckwheatFB 65 Gryka
66FB 66 CabbageFB 66 Kapusta
67FB 67 CarobFB 67 karob
68FB 68 Cashew nutFB 68 Orzech nerkowca
69FB 69 ChickpeaFB 69 Ciecierzyca
70FB 70 CocoaFB 70 Kakao
71FB 71 CoconutFB 71 Kokos
72FB 72 Coffee: groundFB 72 Kawa: mielona
73FB 73 Corn: sweet cornFB 73 Kukurydza: słodka kukurydza
74FB 74 Cornflour / Corn StarchFB 74 Mąka kukurydziana / skrobia kukurydziana
75FB 75 DateFB 75 Daktyle
76FB 76 FigFB 76 Figa
77FB 77 Glucose / DextroseFB 77 glukoza/dekstroza
78FB 78 GrapefruitFB 78 Grejpfrut
79FB 79 HopsFB 79 Chmiel
80FB 80 Lentil: brown wholeFB 80 Soczewica: brązowa w całości
81FB 81 MaltFB 81 Słód
82FB 82 Melon: GaliaFB 82 Melon: Galia
83FB 83 MilletFB 83 proso
84FB 84 OatsFB 84 Owies
85FB 85 Oats: organicFB 85 Owies: ekologiczny
86FB 86 Oil: oliveFB 86 Olej: oliwkowy
87FB 87 RadishFB 87 Rzodkiewka
88FB 88 RaspberryFB 88 Malina
89FB 89 Rice: long grain, whiteFB 89 Ryż: długoziarnisty, biały
90FB 90 Rice: short grain, whiteFB 90 Ryż: krótkoziarnisty, biały
91FB 91 Rice: long grain, brown, organicFB 91 Ryż: długoziarnisty, brązowy, ekologiczny
92FB 92 Runner beanFB 92 Fasola wielokwiatowa
93FB 93 RyeFB 93 Żyto
94FB 94 SalmonFB 94 Łosoś
95FB 95 Soya bean: flourFB 95 Soja: mąka
96FB 96 Sugar: beetFB 96 Cukier: burak
97FB 97 Sugar: caneFB 97 Cukier: trzcinowy
98FB 98 Sugar: demeraraFB 98 Cukier: demerara
99FB 99 SultanaFB 99 Rodzynki Sułtańskie
100FB 100 Vinegar: maltFB 100 Ocet: słód
101FB 101 Vinegar: white wineFB 101 Ocet: białe wino
102FB 102 WalnutFB 102 Orzech
103FB 103 Wheat flour: white, plainFB 103 Mąka pszenna: biała, zwykła
104FB 104 Wheat flour: white plain organic, unbleachedFB 104 Mąka pszenna: biała zwykła ekologiczna, niebielona
105FB 105 Wheat flour: white, self-raisingFB 105 Mąka pszenna: biała, samorosnąca
106FB 106 Wheat flour: wholemeal, organicFB 106 Mąka pszenna: pełnoziarnista, ekologiczna
107FB 107 Yeast: BakersFB 107 Drożdże: Piekarze
108FB 108 Yeast: BrewersFB 108 Drożdże: browary
109FC 109 Anchovy in brineFC 109 Anchois w solance
110FC 110 Aubergine / EggplantFC 110 Bakłażan / Bakłażan
111FC 111 AvocadoFC 111 Awokado
112FC 112 BasilFC 112 Bazylia
113FC 113 BlueberryFC 113 Jagoda
114FC 114 BroccoliFC 114 Brokuły
115FC 115 CeleriacFC 115 Seler zwyczajny
116FC 116 Cheese, vegetarianFC 116 Ser, wegetariański
117FC 117 CherriesFC 117 Wiśnie
118FC 118 Chili, red and greenFC 118 Chili, czerwony i zielony
119FC 119 CinnamonFC 119 Cynamon
120FC 120 ChocolateFC 120 Czekolada
121FC 121 Coriander / CilantroFC 121 Kolendra / Kolendra
122FC 122 CrabFC 122 Krab
123FC 123 CranberryFC 123 Żurawina
124FC 124 CuminFC 124 Kmin
125FC 125 EndiveFC 125 Cykoria
126FC 126 Ginger, freshFC 126 Imbir, świeży
127FC 127 GlutenFC 127 Gluten
128FC 128 Goat’s milkFC 128 Kozie mleko
129FC 129 HaddockFC 129 Plamiak, Łupacz ryba
130FC 130 Lambs LettuceFC 130 JRoszpunka
131FC 131 LeekFC 131 Por
132FC 132 LemongrassFC 132 Trawa cytrynowa
133FC 133 LobsterFC 133 Homar
134FC 134 Mackerel in brineFC 134 Makrela w solance
135FC 135 MangoFC 135 Mango
136FC 136 MusselFC 136 Małże
137FC 137 MustardFC 137 Musztarda
138FC 138 Okra / Lady’s FingerFC 138 Okra i lady finger to tylko dwie nazwy Abelmoschus esculentus lub Hibiscus esculantus. Roślina, charakteryzująca się jako warzywo rurkowe, rośnie w obszarach ciepłych i tropikalnych.
139FC 139 Pak ChoiFC 139 Pak Choi
140FC 140 Paw Paw/ PapayaFC 140 Papaja
141FC 141 PecanFC 141 Pecan
142FC 142 Pepper, black and whiteFC 142 Pieprz, czarno-biały
143FC 143 Quinoa, organicFC 143 Komosa ryżowa, ekologiczna
144FC 144 RadicchioFC 144 Cykoria
145FC 145 Rocket / ArugulaFC 145 Rukola
146FC 146 Sage, freshFC 146 Szałwia, świeża
147FC 147 Sardines in brineFC 147 Sardynki w solance
148FC 148 SorrelFC 148 Szczaw
149FC 149 Spelt flour, organicFC 149 Mąka orkiszowa, ekologiczna
150FC 150 Squash, butternutFC 150 Dynia, orzechówka
151FC 151 SquidFC 151 Kałamarnica
152FC 152 Sweet PotatoFC 152 Słodkie Ziemniaki
153FC 153 Tarragon, freshFC 153 Estragon, świeży
154FC 154 Thyme, freshFC 154 Tymianek, świeży
155FC 155 TroutFC 155 Pstrąg
156FC 156 TurmericFC 156 Kurkuma
157FC 157 YamFC 157 Jamu
158FC 158 Yoghurt: Cow’s MilkFC 158 Jogurt: Mleko krowie
   
 LactoseLaktoza – Cukier jest disacharydem składającym się z glukozy i galaktozy. Trawienie do tych składowych zachodzi za pośrednictwem laktazy. Enzym ten jest wytwarzany w rąbku szczoteczkowym błony śluzowej jelita cienkiego u wszystkich młodych ssaków. Glukoza i galaktoza ulegają absorpcji jelitowej i są wykorzystywane jako źródło energii do funkcjonowania organizmu.
 CaseinKazeina to jeden z najważniejszych składników mleka. Stanowi ona aż 80 proc. wszystkich protein mlecznych. Jest złożona z dużych cząsteczek białka. Kazeina dzięki enzymowi o nazwie podpuszczka wytrąca się w procesie trawienia. Ilość tego enzymu w organizmie jest powiązania z tym, ile wartości odżywczych z mleka jesteś w stanie przyjąć.
 GliadinGliadyna to białko prolaminowe i frakcja glutenu obecnego w zbożach . Powszechnie występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia . Najwyższy poziom gliadyny odnotowuje się w pszenicy. Gliadyna bywa określana toksycznym fragmentem glutenu. Brak enzymów proteolitycznych sprawia, że peptydy gliadyny działają alergizująco i wywołują chorobę trzewną .
 HistamineHistamina to toksyczna amina biogenna, która powstaje z aminokwasu o nazwie histydyna. Histamina to przekaźnik odpowiedzi immunologicznej, który jest uwalniany w momencie powstania urazu lub kontaktu z alergenem. Histamina odgrywa bardzo ważną rolę we wczesnych reakcjach alergicznych i uczestniczy w przebiegu stanu zapalnego. Największe stężenia zmagazynowanej histaminy występują w płucach, przewodzie pokarmowym oraz skórze.