Test alergiczny pokarmowy i wziewny
Test Alergiczny pokarmowy i wziewny to kluczowe badanie, które pomaga zidentyfikować substancje wywołujące reakcje alergiczne w organizmie. Dzięki niemu można precyzyjnie określić alergeny pokarmowe oraz wziewne, które mogą być odpowiedzialne za objawy takie jak problemy z oddychaniem, wysypki, czy dolegliwości trawienne. Wczesne wykrycie i identyfikacja alergii pozwala nie tylko unikać alergenów, ale także skutecznie zarządzać objawami i poprawić komfort życia.
Urządzenie biorezonansowe Bicom marki Regumed daje możliwość wykonania bardzo dokładnego testu, którego wynik w porównaniu do testu z krwi lub skórnych pokrywa się w ponad 80%. Każda osoba poddająca się testowi otrzymuje wydruk wskazujący wszystkie alergeny będące powodem alergii.
Badania biorezonansem na alergię i nietolerancję pokarmową są bezpieczną, bezbolesną i bezinwazyjną metodą, dzięki której wynik otrzymujemy od razu po badaniu. Testy można wykonywać przez cały rok bez względu na intensywność pylenia danego alergenu.
Odczulanie zaczynamy od alergenów centralnych takich jak:białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy alergen powinien być odczuwamy trzy razy, a przerwy pomiędzy odczulaniem powinny być wynosić minimum 2 dni i nie więcej niż 14 dni. Optymalnie jest wykonywanie odczulania co 7 dni. Po odczuleniu alergenów centralnych odporność organizmu jest znacznie większa i często pozostałe alergeny nie reagują już z organizmem.
Terapia biorezenansowa przy pomocy urządzenia Bicom polega na wygaszaniu alergenu, a jego celem jest znaczne zmniejszenie lub całkowite usunięcie czynników zaburzających funkcjonowanie układu odpornościowego.
Terapie są bezbolesne, trwają ok 30- 45 minut, mogą być wykonywane u dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Gabinet Masażu i Terapii Naturalnych – Naturalnie Na Zdrowie dysponuje próbkami ok 400 alergenów (pokarmowych, wziewnych i kontaktowych) w tym także pyłków i grzybów. Warto na testy zabrać próbkę kurzu domowego, sierść zwierząt jeżeli takie są w domu.
Najczęstsze alergeny:
POKARMOWE
- białko mleka krowiego
- laktoza
- pszenica, gluten, zboża
- białko i żółtko jaja kurzego
- stymulanty – kakao, kawa, cukier
- orzechy
- owoce
- candida
WZIEWNE
- roztocza kurzu domowego
- pierze kacze i gęsie
- pyłki roślin
- sierści i naskórki zwierząt
- pleśnie ( Aspergillus, Penicillum, Mucor, Fusarium, Alternaria, Cladosporium)
KONTAKTOWE
- nikiel
- jad owadów
- barwniki
- lateks
- formaldehyd
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE ODCZULANIA:
Odczulanie rozpoczynamy od alergenów centralnych: białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy z alergenów powinien być odczulany 3 razy. Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak dwa dni oraz większe niż siedem dni.
Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń – “wyciszają” się same.
Niektóre z alergenów są na tyle silne i trudno unikać z nimi kontaktu, że odczulane są również podczas trzech wizyt i są to: candida, roztocze kurzu domowego, metale takie jak: chrom, nikiel, kobalt.
Podczas terapii odczulania powinniśmy rozpocząć ścisłą dwutygodniową dietę na odczulany alergen.
Nie można poddać się odczulaniu i terapii na inne schorzenie tego samego dnia,
W ciągu całej doby, po odczulaniu lub terapii należy wypić od 1,5 do 2 litrów wody mineralnej. Nie powinno się w tym okresie pić kawy, mocnej herbaty, napojów alkoholowych, palić papierosów.
Stosowana od wielu lat metoda odczulania za pomocą aparatu BICOM® okazała się skuteczna w likwidacji następujących alergii: wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe, alergie wziewne, astma oskrzelowa, katar sienny, atopowe zapalenie skóry, alergie na jady owadów, pokrzywki, grzybice jelit.
Test alergie pokarmowe | ||
Imię i nazwisko Piotr Kowalski | ||
Data wykonania testu 2.07.2022 | ||
Urządzenie Bicom Regumed | ||
Alergen | ||
1 | FA 1 Apple | FA 1 Jabłko |
2 | FA 2 Apricot | FA 2 Morela |
3 | FA 3 Banana | FA 3 Banan |
4 | FA 4 Beef | FA 4 Wołowina |
5 | FA 5 Blackcurrant | FA 5 Czarna porzeczka |
6 | FA 6 Butter | FA 6 Masło |
7 | FA 7 Carrot | FA 7 Marchewka |
8 | FA 8 Cauliflower | FA 8 Kalafior |
9 | FA 9 Celery | FA 9 Seler |
10 | FA 10 Cheese, Cow’s | FA 10 Ser, Krowie |
11 | FA 11 Chicken | FA 11 Kurczak |
12 | FA 12 Cod | FA 12 Dorsz |
13 | FA 13 Courgette/Zucchini | FA 13 Cukinia/Cukinia |
14 | FA 14 Cucumber | FA 14 Ogórek |
15 | FA 15 Egg | FA 15 Jajko |
16 | FA 16 Garlic | FA 16 Czosnek |
17 | FA 17 Grape | FA 17 Winogrona |
18 | FA 18 Ham | FA 18 Szynka |
19 | FA 19 Hazelnut | FA 19 Orzech laskowy |
20 | FA 20 Honey | FA 20 Miód |
21 | FA 21 Kiwi Fruit | FA 21 Owoc Kiwi |
22 | FA 22 Lamb | FA 22 Baranina |
23 | FA 23 Lemon | FA 23 Cytryna |
24 | FA 24 Lettuce | FA 24 Sałata |
25 | FA 25 Loganberry | FA 25 Jeżyny |
26 | FA 26 Marrow | FA 26 Kabaczek |
27 | FA 27 Milk, Cow’s | FA 27 Mleko krowie |
28 | FA 28 Mint | FA 28 Mięta |
29 | FA 29 Mixed Sweets/ Mixed Candies | FA 29 Słodycze mieszane / Cukierki mieszane |
30 | FA 30 Mushroom | FA 30 Grzyby |
31 | FA 31 Onion | FA 31 Cebula |
32 | FA 32 Orange | FA 32 Pomarańczowa |
33 | FA 33 Parsley | FA 33 Pietruszka |
34 | FA 34 Parsnip | FA 34 Pasternak |
35 | FA 35 Pea | FA 35 Groch |
36 | FA 36 Peach | FA 36 Brzoskwinia |
37 | FA 37 Peanut | FA 37 Orzechy |
38 | FA 38 Pear | FA 38 Gruszka |
39 | FA 39 Peppers/ Bell Peppers | FA 39 Papryka / Papryka |
40 | FA 40 Pineapple | FA 40 Ananas |
41 | FA 41 Plaice | FA 41 Flądra |
42 | FA 42 Plum | FA 42 Śliwka |
43 | FA 43 Pork | FA 43 Wieprzowina |
44 | FA 44 Potato | FA 44 Ziemniak |
45 | FA 45 Prawns | FA 45 Krewetki |
46 | FA 46 Pumpkin Seed | FA 46 Pestki dyni |
47 | FA 47 Rhubarb | FA 47 Rabarbar |
48 | FA 48 Sesame Seeds | FA 48 Sezam |
49 | FA 49 Spinach | FA 49 Szpinak |
50 | FA 50 Strawberry | FA 50 Truskawka |
51 | FA 51 Sunflower Seeds | FA 51 Nasiona słonecznika |
52 | FA 52 Tomato | FA 52 Pomidor |
53 | FA 53 Tuna | FA 53 Tuńczyk |
54 | FA 54 Turkey | FA 54 Indyk |
55 | FA 55 Watercress | FA 55 Rukiew wodna |
56 | FA 56 One vial containing 78 mixed foods and food additives: almonds, apple, apricot, baking powder, banana, Barleycup, beef, blackcurrant, Brazil nut, bread (white), butter, carob, cashew, cauliflower, cheese. chicken, chocolate, coconut, coffee (instant), corn, egg (raw in shell), flour (white), wheat, ginger, gooseberry, grapes, ham, honey, ice cream (vanilla), lemon, lentils, malt, margarine (mixed), marrow, milk, mushroom, oil (vegetable), onion, orange, pea, peach, peanut, pear, pineapple, plum, potato, raspberry, salmon, soya flour, sugar (beet), sultanas, saccharin, tomato, turkey, vinegar, yeast (bakers and brewers), E102, E104, E110, E123, E127, E142, E223. E330, E500, E621, artificial colours(mixed), sweets (mixed), nuts (mixed), kiwi fruit, loganberry, sugar (icing), coal tar | FA 56 Jedna fiolka zawierająca 78 mieszanych produktów spożywczych i dodatków do żywności: migdały, jabłko, morela, proszek do pieczenia, banan, filiżanka jęczmienia, wołowina, czarna porzeczka, orzech brazylijski, chleb (biały), masło, chleb świętojański, orzechy nerkowca, kalafior, ser. kurczak, czekolada, kokos, kawa (instant), kukurydza, jajko (surowe w skorupkach), mąka (biała), pszenica, imbir, agrest, winogrona, szynka, miód, lody (waniliowe), cytryna, soczewica, słód, margaryna (mieszane), szpik, mleko, grzyby, olej (warzywny), cebula, pomarańcza, groch, brzoskwinia, orzeszki ziemne, gruszka, ananas, śliwka, ziemniak, malina, łosoś, mąka sojowa, cukier (burak), sułtanki, sacharyna, pomidor , indyk, ocet, drożdże (piekarze i piwowarzy), E102, E104, E110, E123, E127, E142, E223. E330, E500, E621, sztuczne barwniki (mieszane), słodycze (mieszane), orzechy (mieszane), kiwi, jeżyna, cukier (puder), smoła węglowa |
57 | FB 57 Almonds | FB 57 Migdały |
58 | FB 58 Baking powder | FB 58 Proszek do pieczenia |
59 | FB 59 Barley: pearl barley | FB 59 Jęczmień: jęczmień perłowy |
60 | FB 60 Beetroot | FB 60 Burak |
61 | FB 61 Blackberry: wild | FB 61 Jeżyna: dzika |
62 | FB 62 Brazil nut | FB 62 Orzech brazylijski |
63 | FB 63 Broad Beans | FB 63 Bób |
64 | FB 64 Brussel Sprout | FB 64 Brukselka |
65 | FB 65 Buckwheat | FB 65 Gryka |
66 | FB 66 Cabbage | FB 66 Kapusta |
67 | FB 67 Carob | FB 67 karob |
68 | FB 68 Cashew nut | FB 68 Orzech nerkowca |
69 | FB 69 Chickpea | FB 69 Ciecierzyca |
70 | FB 70 Cocoa | FB 70 Kakao |
71 | FB 71 Coconut | FB 71 Kokos |
72 | FB 72 Coffee: ground | FB 72 Kawa: mielona |
73 | FB 73 Corn: sweet corn | FB 73 Kukurydza: słodka kukurydza |
74 | FB 74 Cornflour / Corn Starch | FB 74 Mąka kukurydziana / skrobia kukurydziana |
75 | FB 75 Date | FB 75 Daktyle |
76 | FB 76 Fig | FB 76 Figa |
77 | FB 77 Glucose / Dextrose | FB 77 glukoza/dekstroza |
78 | FB 78 Grapefruit | FB 78 Grejpfrut |
79 | FB 79 Hops | FB 79 Chmiel |
80 | FB 80 Lentil: brown whole | FB 80 Soczewica: brązowa w całości |
81 | FB 81 Malt | FB 81 Słód |
82 | FB 82 Melon: Galia | FB 82 Melon: Galia |
83 | FB 83 Millet | FB 83 proso |
84 | FB 84 Oats | FB 84 Owies |
85 | FB 85 Oats: organic | FB 85 Owies: ekologiczny |
86 | FB 86 Oil: olive | FB 86 Olej: oliwkowy |
87 | FB 87 Radish | FB 87 Rzodkiewka |
88 | FB 88 Raspberry | FB 88 Malina |
89 | FB 89 Rice: long grain, white | FB 89 Ryż: długoziarnisty, biały |
90 | FB 90 Rice: short grain, white | FB 90 Ryż: krótkoziarnisty, biały |
91 | FB 91 Rice: long grain, brown, organic | FB 91 Ryż: długoziarnisty, brązowy, ekologiczny |
92 | FB 92 Runner bean | FB 92 Fasola wielokwiatowa |
93 | FB 93 Rye | FB 93 Żyto |
94 | FB 94 Salmon | FB 94 Łosoś |
95 | FB 95 Soya bean: flour | FB 95 Soja: mąka |
96 | FB 96 Sugar: beet | FB 96 Cukier: burak |
97 | FB 97 Sugar: cane | FB 97 Cukier: trzcinowy |
98 | FB 98 Sugar: demerara | FB 98 Cukier: demerara |
99 | FB 99 Sultana | FB 99 Rodzynki Sułtańskie |
100 | FB 100 Vinegar: malt | FB 100 Ocet: słód |
101 | FB 101 Vinegar: white wine | FB 101 Ocet: białe wino |
102 | FB 102 Walnut | FB 102 Orzech |
103 | FB 103 Wheat flour: white, plain | FB 103 Mąka pszenna: biała, zwykła |
104 | FB 104 Wheat flour: white plain organic, unbleached | FB 104 Mąka pszenna: biała zwykła ekologiczna, niebielona |
105 | FB 105 Wheat flour: white, self-raising | FB 105 Mąka pszenna: biała, samorosnąca |
106 | FB 106 Wheat flour: wholemeal, organic | FB 106 Mąka pszenna: pełnoziarnista, ekologiczna |
107 | FB 107 Yeast: Bakers | FB 107 Drożdże: Piekarze |
108 | FB 108 Yeast: Brewers | FB 108 Drożdże: browary |
109 | FC 109 Anchovy in brine | FC 109 Anchois w solance |
110 | FC 110 Aubergine / Eggplant | FC 110 Bakłażan / Bakłażan |
111 | FC 111 Avocado | FC 111 Awokado |
112 | FC 112 Basil | FC 112 Bazylia |
113 | FC 113 Blueberry | FC 113 Jagoda |
114 | FC 114 Broccoli | FC 114 Brokuły |
115 | FC 115 Celeriac | FC 115 Seler zwyczajny |
116 | FC 116 Cheese, vegetarian | FC 116 Ser, wegetariański |
117 | FC 117 Cherries | FC 117 Wiśnie |
118 | FC 118 Chili, red and green | FC 118 Chili, czerwony i zielony |
119 | FC 119 Cinnamon | FC 119 Cynamon |
120 | FC 120 Chocolate | FC 120 Czekolada |
121 | FC 121 Coriander / Cilantro | FC 121 Kolendra / Kolendra |
122 | FC 122 Crab | FC 122 Krab |
123 | FC 123 Cranberry | FC 123 Żurawina |
124 | FC 124 Cumin | FC 124 Kmin |
125 | FC 125 Endive | FC 125 Cykoria |
126 | FC 126 Ginger, fresh | FC 126 Imbir, świeży |
127 | FC 127 Gluten | FC 127 Gluten |
128 | FC 128 Goat’s milk | FC 128 Kozie mleko |
129 | FC 129 Haddock | FC 129 Plamiak, Łupacz ryba |
130 | FC 130 Lambs Lettuce | FC 130 JRoszpunka |
131 | FC 131 Leek | FC 131 Por |
132 | FC 132 Lemongrass | FC 132 Trawa cytrynowa |
133 | FC 133 Lobster | FC 133 Homar |
134 | FC 134 Mackerel in brine | FC 134 Makrela w solance |
135 | FC 135 Mango | FC 135 Mango |
136 | FC 136 Mussel | FC 136 Małże |
137 | FC 137 Mustard | FC 137 Musztarda |
138 | FC 138 Okra / Lady’s Finger | FC 138 Okra i lady finger to tylko dwie nazwy Abelmoschus esculentus lub Hibiscus esculantus. Roślina, charakteryzująca się jako warzywo rurkowe, rośnie w obszarach ciepłych i tropikalnych. |
139 | FC 139 Pak Choi | FC 139 Pak Choi |
140 | FC 140 Paw Paw/ Papaya | FC 140 Papaja |
141 | FC 141 Pecan | FC 141 Pecan |
142 | FC 142 Pepper, black and white | FC 142 Pieprz, czarno-biały |
143 | FC 143 Quinoa, organic | FC 143 Komosa ryżowa, ekologiczna |
144 | FC 144 Radicchio | FC 144 Cykoria |
145 | FC 145 Rocket / Arugula | FC 145 Rukola |
146 | FC 146 Sage, fresh | FC 146 Szałwia, świeża |
147 | FC 147 Sardines in brine | FC 147 Sardynki w solance |
148 | FC 148 Sorrel | FC 148 Szczaw |
149 | FC 149 Spelt flour, organic | FC 149 Mąka orkiszowa, ekologiczna |
150 | FC 150 Squash, butternut | FC 150 Dynia, orzechówka |
151 | FC 151 Squid | FC 151 Kałamarnica |
152 | FC 152 Sweet Potato | FC 152 Słodkie Ziemniaki |
153 | FC 153 Tarragon, fresh | FC 153 Estragon, świeży |
154 | FC 154 Thyme, fresh | FC 154 Tymianek, świeży |
155 | FC 155 Trout | FC 155 Pstrąg |
156 | FC 156 Turmeric | FC 156 Kurkuma |
157 | FC 157 Yam | FC 157 Jamu |
158 | FC 158 Yoghurt: Cow’s Milk | FC 158 Jogurt: Mleko krowie |
Lactose | Laktoza – Cukier jest disacharydem składającym się z glukozy i galaktozy. Trawienie do tych składowych zachodzi za pośrednictwem laktazy. Enzym ten jest wytwarzany w rąbku szczoteczkowym błony śluzowej jelita cienkiego u wszystkich młodych ssaków. Glukoza i galaktoza ulegają absorpcji jelitowej i są wykorzystywane jako źródło energii do funkcjonowania organizmu. | |
Casein | Kazeina to jeden z najważniejszych składników mleka. Stanowi ona aż 80 proc. wszystkich protein mlecznych. Jest złożona z dużych cząsteczek białka. Kazeina dzięki enzymowi o nazwie podpuszczka wytrąca się w procesie trawienia. Ilość tego enzymu w organizmie jest powiązania z tym, ile wartości odżywczych z mleka jesteś w stanie przyjąć. | |
Gliadin | Gliadyna to białko prolaminowe i frakcja glutenu obecnego w zbożach . Powszechnie występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia . Najwyższy poziom gliadyny odnotowuje się w pszenicy. Gliadyna bywa określana toksycznym fragmentem glutenu. Brak enzymów proteolitycznych sprawia, że peptydy gliadyny działają alergizująco i wywołują chorobę trzewną . | |
Histamine | Histamina to toksyczna amina biogenna, która powstaje z aminokwasu o nazwie histydyna. Histamina to przekaźnik odpowiedzi immunologicznej, który jest uwalniany w momencie powstania urazu lub kontaktu z alergenem. Histamina odgrywa bardzo ważną rolę we wczesnych reakcjach alergicznych i uczestniczy w przebiegu stanu zapalnego. Największe stężenia zmagazynowanej histaminy występują w płucach, przewodzie pokarmowym oraz skórze. |
Test Alergiczny pokarmowy i wziewny: Klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia
Test alergiczny to niezastąpione narzędzie w diagnostyce alergii, które pozwala precyzyjnie zidentyfikować alergeny odpowiedzialne za uciążliwe objawy. Alergie, zarówno pokarmowe, jak i wziewne, mogą prowadzić do wielu dolegliwości, od wysypki po poważne problemy z oddychaniem. Dlatego test alergiczny pokarmowy i wziewny staje się kluczowym elementem w dążeniu do poprawy zdrowia.
Czym jest test alergiczny pokarmowy i wziewny?
Test alergiczny pokarmowy i wziewny to badanie, które umożliwia wykrycie alergenów odpowiedzialnych za reakcje alergiczne. Alergeny pokarmowe, takie jak białko mleka czy orzechy, mogą wywoływać objawy ze strony układu pokarmowego i skórnego. Z kolei alergeny wziewne, jak pyłki roślin, kurz czy sierść zwierząt, często powodują objawy oddechowe, takie jak katar sienny czy astma.
Jakie objawy mogą wskazywać na konieczność wykonania testu alergicznego?
Objawy alergii mogą być różnorodne, a ich nasilenie zależy od rodzaju alergenu. Test alergiczny pokarmowy i wziewny jest wskazany, gdy pojawiają się symptomy takie jak:
- Wysypki, pokrzywka
- Duszności, kaszel, świszczący oddech
- Problemy trawienne (bóle brzucha, biegunki)
- Przewlekłe zapalenie spojówek lub nosa
Jeśli zauważasz u siebie lub u dziecka takie objawy, test alergiczny może pomóc zidentyfikować przyczynę i uniknąć poważniejszych komplikacji zdrowotnych.
Jak przebiega test alergiczny?
Test alergiczny pokarmowy i wziewny można wykonać za pomocą różnych metod, m.in. testów skórnych i badań krwi. Testy skórne polegają na aplikacji małych dawek alergenów na skórę, a następnie obserwacji reakcji. W przypadku badań krwi analizowane są przeciwciała IgE, które odpowiadają za reakcje alergiczne. Obie metody są skuteczne w wykrywaniu alergenów i mogą być indywidualnie dopasowane do potrzeb pacjenta.
Dlaczego warto zrobić test alergiczny?
Wykonanie testu alergicznego to klucz do poprawy jakości życia. Dzięki temu badaniu można:
- Precyzyjnie określić alergeny – co pozwala na skuteczne unikanie ich w codziennym życiu.
- Zapobiegać poważnym reakcjom alergicznym, takim jak wstrząs anafilaktyczny.
- Dostosować leczenie, co skutecznie minimalizuje objawy alergii i poprawia komfort życia.
Test alergiczny to inwestycja w zdrowie, która przynosi długoterminowe korzyści.
Podsumowanie
Test alergiczny pokarmowy i wziewny to najlepszy sposób na zdiagnozowanie alergii i unikanie nieprzyjemnych objawów. Wczesna diagnostyka nie tylko poprawia komfort życia, ale także zapobiega rozwojowi poważniejszych schorzeń. Warto więc rozważyć wykonanie testu alergicznego, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i lepszym samopoczuciem.
-
LOKALIZACJA
Naturalnie Na Zdrowie Sp. z o.o.
Rgielsko 2
62-100 Wągrowiec -
ZADZWOŃ
+48 505 575 572 -
NAPISZ
gabinet@naturalnienazdrowie.pl