Czy syrop z cebuli musi być niesmaczny? Czy może być bez zapachu cebuli?

person Napisany przez: Piotr Kowalski list In: Przepisy na zdrowie On: comment Komentarze: 0 favorite Odwiedzin: 320

Naturalnie Na Zdrowie poleca sekretyny przepis na pyszny syrop z Cebuli.... w kilka chwil przygotujemy smaczny syrop,
który nie ma intensywnego zapachu cebuli, nie jest trudny do przełknięcia, w wręcz ma ciekawy aromat i delikatny smak.

 Przepis

Naturalnie Na Zdrowie poleca sekretyny przepis na pyszny syrop z Cebuli....

W kilka chwil przygotujemy smaczny syrop, który nie ma intensywnego zapachu cebuli,  nie jest trudny do przełknięcia, a ma wręcz ciekawy aromat i delikatny smak..
Na początek kroimy Cebulę -im bardziej ekologiczną uda nam się zdobyć- tym lepiej. Dobrym pomysłem jest wymieszanie czerwonej i białej cebuli. Uwaga, przyznaję,  że sam o tym nie wiedziałem ale Czerwona cebula jest znacznie zdrowsza od białej. Pomimo czerwonego koloru jest znacznie delikatniejsza, więc śmiało może być dodatkiem do kanapek czy sałatek i co ważne nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu. Z wszystkich odmian cebul to właśnie czerwona cebula ma najwięcej bioflawonoidów, wśród których najważniejsza jest Kwercetyna. Jeżeli ktoś nie może się zmusić do warzyw, to polecam suplement diety KWERCETYNA dostępny w naszym sklepie. 

Wracając do tematu.....Pokrojoną Cebulę delikatnie smarujemy miodem lub obsypujemy trzcinowym cukrem. Cebulę układamy warstwami i każdą z nich dekorujemy plasterkiem imbiru, natki pietruszki, odrobiną cynamonu… Dodajemy plasterek czosnku aby dodać magicznej siły oraz plasterek cytryny,
aby pobudzić nasze kubki smakowe do wakacyjnych wspomnień o chłodnej lemoniadzie. Sekretnym składnikami są całe Goździki oraz Cynamon…..nadadzą wyjątkowego świątecznego aromatu.

Składniki ugniatamy w szklance -jeżeli chcemy mieć ładniej wyglądający napój lub w słoiku jeżeli potrzebna jest nam ilość hurtowa dla kilku domowników. Po kilku godzinach możemy się delektować wyśmienitym smakiem naszego zdrowotnego syropu. Smacznego

Dawka wiedzy -dla ciekawskich….

Najważniejsze składniki cebuli (Uwaga -linki dla osób które wolą suplementy)

  • Kwercetyna: jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem), neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe
    oraz przeciwnowotworowe.

  • Związki siarki - Allicyna: działają bakteriobójczo, mają właściwości przeciwcukrzycowe
    i przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi. Należy do nich allicyna.

  • Witamina C ma działanie przeciwutleniające, jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w pielęgnacji skóry i włosów.

  • Kwas Foliowy  + Wit B: uczestniczy m.in. w produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego.

  • Witamina B : m.in. bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.

  • Potas: obniża ciśnienie krwi i jest ważny dla zdrowia serca.

  • Wapń: jest niezbędny dla mocnych kości.

  • Chrom: przeciwdziała insuliooporności, która predysponuje m.in. do wystąpienia cukrzycy.

  • Żelazo: uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia.

  • Błonnik: m.in. pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi.

  • Antocyjany: obecne są w czerwonej cebuli – to silne przeciwutleniacze,  które nadają temu rodzajowi cebuli czerwony kolor.

  • Beta-karoten: przeciwutleniacz zwarty w szczypiorku, wzmacnia układ odpornościowy i ma właściwości przeciwnowotworowe.

Kwercetyna pomaga zapobiegać uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne, co czyni cebule idealnymi naturalnymi lekami przeciwhistaminowymi.

Warto pamiętać, że Cebula ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia odporność i pomaga oczyścić drogi oddechowe. To popularne warzywo skutecznie chroni nas przed zakrzepami oraz miażdżycą, jak i niektórymi chorobami serca czy ryzykiem zawału serca (obniża ciśnienie).

Cebula jest stosowana na zaparcia, opuchlizny po użądleniu owadów oraz  przy zwalczaniu trądziku. Zawartość antyoksydantów głównie kwercetyny, pozwala zwalczać wolne rodniki w organizmie, a tym samym ma swój udział w profilaktyce antynowotworowej. Cebula pomoże również cukrzykom, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Jest także niskokaloryczna, choć nieco pobudza apetyt. Badania potwierdziły, że cebula powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na reumatyzm.

Komentarze

Nie ma żadnych komentarzy do tego postu

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password