Czy ocet jabłkowy jest niezbędny w zdrowej diecie?

person Napisany przez: Piotr Kowalski Naturalnie Na Zdrowie list In: Przepisy na zdrowie On: comment Komentarze: 0 favorite Odwiedzin: 222

Ocet Jabłkowy - to temat zawsze na czasie bo kojarzony jest z naturalnym procesem odchudzania. A kto nie chciałby zrzucić zbędnych kilogramów pijąc tylko ocet? Oczywiście samo picie octu nie wystarczy ale warto to robić bo naturalnie wyjdzie to nam na zdrowie. 

Czy ocet jabłkowy jest niezbędny w zdrowej diecie?

Ocet-Naturalnie-Na-Zdrowie

Czy ocet jabłkowy jest niezbędny w zdrowej diecie? 

Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej fermentacji jabłek lub wina jabłkowego. Jego barwa uzależniona jest od rodzaju surowca oraz samego procesu fermentacji. Niektórzy producenci swoje produkty wytwarzają w tradycyjnych kadziach modrzewiowych, co wpływa na smak octu. Mętność octu wynika z substancji zwanej jako "Matka octowa", czyli celulozy i bakterii kwasu octowego.

Najczęściej ocet jabłkowy to połączenie składników: wody, jabłek, cukru  i drożdzy.

 

Drożdże przekształcają wytrącony cukier z owoców w alkohol, który następnie przez bakterie fermentacji octowej jest przetwarzany do postaci kwasu octowego,  stanowiącego główny składnik octu jabłkowego. Znajdziemy tu również nieduże ilości kwasu mlekowego i cytrynowego.

 Ocet-Jabłkowy-Naturalnie-Na-Zdrowie-Kleopatra

Warto wiedzieć....

Ocet wytwarzano  już w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie.... Kleopatra piła ocet jabłkowy rozcieńczony wodą. W starożytności ocet jabłkowy używany był do oczyszczania organizmu, krwi i węzłów chłonnych, pobudzania krążenia, oczyszczania wątroby, wspomagania odporności na infekcje i poprawy sił witalnych. Hipokrates często zalecał ocet jabłkowy w połączeniu z miodem na przeziębienia i choroby górnych dróg oddechowych.

W medycynie ludowej można znaleźć zapiski o okładaniu octem skręconych stawów, płukaniu gardła zarówno profilaktycznie jak i w czasie choroby. 

Oczywiście skuteczność octu wynika między innymi z jego jakości.  Największą wartość leczniczą  ma ocet w pełni naturalny, a więc taki, którego proces fermentacji nie był w żaden sposób sztucznie przyspieszany. Naturalny proces fermentacji może trwać nawet kilkanaście tygodni. Co ciekawe nawet po zabutelkowaniu dalej odbywają się  procesy fermentacyjne octu (jeżeli nie został poddany pasteryzacji). Dojrzały ocet zawsze będzie miał mętną barwę, co potwierdza zawartość żywych kolonii bakteryjnych.

Najwięcej składników odżywczych jest w occie wytworzonym na bazie całych jabłek.

Właściwości zdrowotne octu w codziennej diecie

Ocet-Jabłkowy-Zdrowa-Dieta-Naturalnie-Na-Zdrowie

Ocet jabłkowy na korzystny wpływ na pracę jelit, a  jelita to narząd od którego w dużej mierze zależy nasza odporność. Równowaga mikrobiologiczna w jelitach jest przywracana dzięki koloniom drożdżowym obecnym w occie. Prawidłowa flora bakteryjna gwarantuje lepsze trawienie pokarmów. 

Ocet jabłkowy jest źródłem wielu kwasów organicznych oraz jest bogatym źródłem cennych pektyn wspomagających trawienie. Naturalny ocet zawiera witaminy  (A, E, K, B1, B2 i B12)  oraz ważne dla naszego zdrowia pierwiastki takie jak: potas, wapń, magnez, chlor, sód, siarka, selen, miedź, fluor i krzem.
Ocet z delikatną nutką ziół takich jak bazylia i rozmaryn doskonale dopełnia smak zielonej sałatki z łososiem. Ocet dostępny w naszym sklepie.

Prozdrowotne działanie octu:

  • kwas jabłkowy - przeciwdziała wolnym rodnikom, przyspieszającym procesy starzenia. Ponadto beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność.

  • kwas octowy sprzyja obniżeniu poziomu cukru i „złego” cholesterolu we krwi, ma także działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Natomiast kwas chlorogenowy wspomaga hamowanie utleniania cholesterolu LDL, co ogranicza ryzyko miażdżycy,

  • pektyny dobroczynnie wpływają na trawienie i stan naczyń krwionośnych, co ważne wspomagają również  oczyszczanie organizmu z metali ciężkich,

  • potas wspomaga perystaltykę jelit, regulację ciśnienia oraz  pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Niedobór tego pierwiastka może powodować bezsenność, osłabienie odporności organizmu, słabe zęby,  bóle stawowe.

Ocet z jabłek w szczególności poleca się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, które zmuszone są kontrolować poziom cukru we krwi (w tym cukrzycę i insulinooporność).

Już 2 łyżki octu w szklance ciepłej wody pitej na czczo mogą zapobiegać zaparciom i wspierać funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprzez zakwaszenie żołądka octem możemy złagodzić zgagę i skutki refluksu. 

Ocet jabłkowy można  także stosować zewnętrznie – w formie płukanek i okładów, wykorzystując jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Odchudzanie i ocet jabłkowy

Odchudzanie-Ocet-Jabłkowy-Naturalnie-Na-Zdrowie

Ocet jabłkowy jak najbardziej powinien być stosowany w dietach odchudzających.

Kwas octowy znacznie spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi oraz spowalnia rozkład skrobi do cukrów prostych. Ponadto zmniejsza glikemię poposiłkową i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Glikemia poposiłkowa to stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Stężenie glukozy, czyli cukru we krwi regulowane jest przez hormony, głównie przez insulinę. 

Kwas chlorogenowy zawarty w occie jabłkowym ułatwia przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów. Może spowalniać wydzielanie glukozy do układu krwionośnego po posiłku. 

Pektyny to najważniejszy składnik octu dla diety odchudzającej. Pektyny angażują enzymy trawienne i są naturalnym rozpuszczalnym błonnikiem.  Po spożyciu octu wydłuża się uczucie sytości po posiłku, co w znaczący sposób wspomaga odchudzanie. Pektyny z occie sprawiają, że energia z pożywienia zostaje uwalniana znacznie dłużej i bardziej równomiernie, co opóźnia reakcję ośrodka głodu. 




Jak stosować ocet jabłkowy?

Musimy pamiętać, że spożywanie octu odwadnia nasz organizm, więc konieczne jest dbanie o zapewnienie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia, czyli minimum 2 litry i więcej. Aby uniknąć podrażnienia żołądka i śluzówek oraz uszkodzenia szkliwa zębów ocet należy zawsze  rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1. Zaleca się picie octu na czczo  z ciepłą wodą. Picie octu po posiłku to sprawdzony przepis na zneutralizowanie intensywnych zapachów potraw. 
Ocet z polskich jabłek to klasyka produktu -również w naszym sklepie.

Nawodnienie-Naturalnie-Na-Zdrowie

Ocet nie tylko jako składnik potrawy….

Najbardziej znane domowe wykorzystanie octu to odkamienianie czajników, ekspresów, garnków, narzędzi i innych zakamienionych powierzchni. Z uwagi na antybakteryjne właściwości octu bardzo często wykorzystuje się go do mycia owoców i warzyw, co skutecznie pomaga pozbyć się chorobotwórczych drobnoustrojów oraz zanieczyszczeń w postaci pestycydów. 

Mycie-owoców-ocet-Naturalnie-Na-Zdrowie

Ocet jabłkowy w kosmetyce

Rozcieńczony ocet dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom może być stosowany jako naturalny dezodorant lub tonik do twarzy. Świetnie sprawdza się również jako do płukania włosów, co ma zapobiec ich wypadaniu i pomóc w usunięciu resztek mydła. Należy jednak pamiętać, że nadmiar octu może wysuszać skórę głowy. 

Ocet-Tonik-do-Twarzy-Naturalnie-Na-Zdrowie

Ocet jabłkowy: przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania octu są choroby wątroby oraz żołądka. Ostrożność należy zachować również w przypadku przyjmowania leków obniżających poziom glukozy we krwi. Nie należy bezpośrednio spożywać octu w większych ilościach, aby nie podrażnić błony śluzowej żołądka. Ze względu na kwaśny odczyn ocet bez rozcieńczenia  może uszkadzać szkliwo zębów.

Ocet-Jabłkowy-Dieta-odchudzajaca-Naturalnie-Na-Zdrowie

Komentarze

Nie ma żadnych komentarzy do tego postu

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password